Dlaczego warto korzystać z ekologicznych naczyń?

W obecnych czasach dbanie o środowisko naturalne jest niezwykle istotne. Funkcjonujemy w tym świecie dzięki naturze oraz temu, co nam daje. Aby zachować zdrowie, powinniśmy dbać o to, co naturalne, czyli o całą naszą planetę. Pomocne w tym celu są między innymi talerze z trzciny cukrowej, dzięki którym można w znaczący sposób ograniczyć produkcję szkodliwego plastiku.

Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest wielorazowe użycie jednego naczynia, jednak nie zawsze jest taka możliwość. Czasami wymagany jest pośpiech, a w rezultacie naczynia są często zmieniane. W takim przypadku firmy mają możliwość skorzystania z biodegradowalnych naczyń z trzciny cukrowej. Są one jednorazowego użytku, ale dużo przyjemniejsze dla środowiska niż powszechny plastik.

Dlaczego naczynia ekologiczne to dobry wybór?

Zaletą tych naczyń jest przede wszystkim to, że w większości są wyprodukowane z odnawialnego źródła, które nie może się wyczerpać. W wielu przypadkach są to tak naprawdę resztki z produkcji, które w innych okolicznościach zostałyby przeznaczone do spalenia. W ten sposób zyskują jednak drugie życie. Przykładem mogą być tutaj talerze z trzciny cukrowej. Wyprodukowane zostały z tak zwanej bagassy, czyli materiału pozostałego po trzcinie, który w normalnych okolicznościach byłby potraktowany jako odpad. Warto zdawać sobie sprawę, że cukier stanowi zaledwie 20% objętości rośliny. To, co pozostaje, jest przeznaczane do spalenia albo do produkcji czegoś przydatnego, na przykład naczyń. Używając ekologicznych przedmiotów wykonanych z trzciny cukrowej możemy więc śmiało stwierdzić, że korzystamy wyłącznie z odpadu i że cała uprawa roślin nie była stworzona tylko w celu wyprodukowania naczyń. Jest to ogromna oszczędność i wyraz dbania o środowisko. Talerze z trzciny cukrowej są więc idealną alternatywą dla zwykłych, plastikowych talerzyków używanych podczas różnego rodzaju przyjęć.

Dlaczego warto korzystać z ekologicznych naczyń?Jakie są inne zalety używania naczyń z trzciny cukrowej?

Takie naczynia przez krótki czas mogą być wystawiane na działanie wysokich i niskich temperatur. Można więc zagrzać w nich danie w mikrofalówce, a także schować coś konkretnego do zamrażalki czy lodówki. Bez problemu można także jeść z nich zupę i inne wodniste dania, o ile nie trwa to dłużej niż 12 godzin. Talerze z trzciny cukrowej oraz inne produkty wytworzone z bagassy rozkładają się wyjątkowo szybko. Szacuje się, że trwa to około 45-60 dni. Dla porównania, zwykły talerz plastikowy może rozkładać się nawet 500 lat. Warto więc pochylić się przez chwilę nad problemem i zadbać o nasze środowisko!